«1945-2015 рр. Пам’ятаємо! Перемагаємо!»

До Дня пам’яті та примирення під гаслом «1945-2015 рр. Пам’ятаємо! Перемагаємо!» у Педагогічному коледжі відбулася низка заходів.

Кандидат історичних наук, політолог, соціолог, доцент Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ігор Танчин 6 травня 2015 року зустрівся зі студентами та викладачами коледжу. Зі вступним словом до присутніх звернулась в.о. директора Педагогічного коледжу Оксана Сурмач: «Друга світова війна є однією з найбільш міфологізованих тем у національній історії. Зміною дати початку війни з 1941-го на 1939 рік ми зберігаємо пам’ять про українців, які загинули після 17 вересня 1939 року та 22 червня 1941 року і заявляємо про включення нашої держави у європейський (а не радянсько-російський) хід подій світової історії. Тільки той, хто знає свою історію, а не міфи, може поважати свою країну».

«Україна в роки Другої світової війни опинилась в епіцентрі страшних подій. Двічі лінія фронту кривавим вогняним валом прокотилася по території республіки, залишаючи за собою мільйони жертв», – розпочав свій виступ Ігор Танчин. «І ось через 70 років після перемоги над гітлерівською Німеччиною в нашій країні знову з’явилися бліндажі й окопи. Тільки сьогодні в ролі агресора виступає не Гітлер, а Путін. Сучасна війна – гібридна. Вона поєднує і традиційні форми ведення військових дій, і нові – інформаційні. Війна, яка існує де-факто, але не визнана юридично. Це війна підступна і позаконвенційна», – зауважив політолог.

«Ми пам’ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Хто захищає свою землю – завжди перемагає! Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука неминучості нашої перемоги сьогодні», – підсумувала організатор зустрічі, голова циклової комісії викладачів суспільних дисциплін Оксана Івах.

Закінчився захід хвилиною мовчання.

7 травня 2015 року студенти ІІІ курсу Педагогічного коледжу напряму підготовки «Дошкільна освіта» та І курсу факультету педагогічної освіти напряму підготовки «Соціальна педагогіка» з екскурсійним візитом відвідали музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

8 травня 2015 р. студенти і викладачі Педагогічного коледжу та факультету педагогічної освіти організували флешмоб до Дня пам’яті та примирення. У цей день всі прийшли на заняття з символічними червоними маками, а також о 12.00 хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто загинув у період Другої світової війни.

Світлини: Володимира Крука Більше фото