На фестивалі Lviv Craft Fest кафедра готельно-ресторанної справи та харчових технологій представила власні крафтові вироби

28 квітня 2024 року на площі перед Головним корпусом Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся фестиваль крафтових виробників Lviv Craft Fest. На ярмарку свою продукцію представляли понад 60 учасників з усіх куточків України. Також впродовж фестивалю організатори проводили різноманітні майстер-класи, зокрема з писанкарства, виготовлення валяних писанок, соломʼяних іграшок та ляльок-мотанок.

До ярмарку долучилися кафедра готельно-ресторанної справи та харчових технологій географічного факультету, яка представила крафтову пастилу, фріпси та джерки, виготовлені студентами та викладачами. Детальніше про ініціативу розповів завідувач кафедри, кандидат географічних наук, доцент Ігор Пандяк.

«В структурі кафедри існує лабораторія харчових технологій та ресторанного обслуговування, яка має навчальне та наукове спрямування. Впродовж третього року існування нам вдалося значно поповнити матеріально-технічне устаткування, зокрема найсучаснішими приладами, котрі дають студентам можливість створювати різні вироби, досліджувати та писати наукові публікації. В цьому заході ми беремо участь вперше. Всю представлену продукцію студенти виготовляли разом з викладачами під час навчального процесу. Це справді якісні крафтові вироби», – поділився Ігор Пандяк.

У 2023 році впродовж декількох місяців працівники та студенти кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій виготовили близько пів тонни сухого печива, яке надіслали військовослужбовцям Збройних Сил України. За словами Ігоря Пандяка, зараз є багато запитів від воїнів на джерки (вʼялене мʼясо). На кафедрі є можливість створювати подібну продукцію, проте для налагодження виробництва необхідне додаткове фінансування. Якийсь час представники географічного факультету намагалися самостійно збирати кошти на благодійну банку для запуску ініціативи, проте з часом кількість донатів скоротилася, що унеможливлює виробництво. Відтак, колектив кафедри використовує ярмарок як можливість продемонструвати продукцію та залучити більше людей і коштів для майбутньої благодійної діяльності.

«Ми дуже хочемо запустити масштабне виробництво джерок, які є дуже ситним та практичним перекусом для хлопців і дівчат, котрі зараз захищають нашу країну. До того ж вакуумна упаковка дозволяє зберігати снеки придатними до споживання тривалий час. Джерки стануть у нагоді військовим, коли немає часу на повноцінний прийом їжі і треба швидко дібрати необхідних калорій», – наголошує Ігор Пандяк.

Детальніше про виготовлення продукції розповіла доцентка кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій Ольга Маслійчук, під керівництвом якої студенти виготовляли фруктову й овочеву пастилу, йогуртинки та два види джерок: курячі та свинні. За словами крафтярів, всі вироби натуральні та створювалися без використання хімікатів. Виготовлення подібної продукції почалося нещодавно, тому її кількість обмежена. Але викладачі мають надію, що з часом вдасться масштабувати виробництво і надсилати воїнам більше крафтових товарів.

Фестиваль відбувся за підтримки фінансованого Урядом Німеччини проєкту Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні та сприяння департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА.

Світлини: Вероніки Пільгуй Більше фото