Математики та журналісти Університету вшанували 45-річницю від дня смерті  Миколи Чайковського

«Професор Микола Чайковський був першим, хто в слов’янському світі дав виклад математичної теорії Галуа», – розповів доцент кафедри математичного і функціонального аналізу Ярослав Притула у виступі на вечорі пам’яті Миколи Чайковського, який відбувся 29 жовтня у Львівському університеті.

Організатори заходу не лише перегорнули сторінки біографії знаного математика, але й відкрили досі незвідані глибини життя і творчості Миколи Чайковського.

«Микола Чайковський почав цікавитися математикою із початкових класів, коли, граючись циркулем, відкрив відому ще в Х столітті істину, що сторона правильного семикутника, вписаного в коло, наближено дорівнює половині сторони правильного трикутника, вписаного в те ж коло», – розповіли ведучі заходу.

Окрім математики, Миколу Чайковського ще з дитинства приваблювало мистецтво, а особливо ця любов проявилась, коли в їхнє містечко приїхав мандрівний театр «Руська Бесіда». Під враженням від побаченого юнак почав писати перші п’єси.  У великій пошані в родині Чайковських була також і музика. Батьки грали на гітарі та змалку залучали дітей до музики.

«Цю любов до математики, мистецтва, музики та рідної мови Микола Андрійович проніс крізь усе своє життя», – зазначила заслужений професор Університету Олександра Сербенська, яка була особисто знайома з професором Чайковським.

Теплими спогадами про свого друга Миколу Чайковського поділився старший викладач Дрогобицької гімназії Василь Дзондза.

Микола Андрійович був однією із численних жертв сталінського терору. У 1933 році за сфабрикованою справою його було засуджено до 10 років ув’язнення. На своєму життєвому шляху Миколі Чайковському довелось зазнати чимало поневірянь, багато розлук і втрат, однак у своїх спогадах він писав: «Якби мені довелось сьогодні ще раз робити свій вибір, я б зробив те саме».

Додамо, що з 1961 pоку Микола Чайковський працював на посаді доцента Львівського університету, а з 1962 року і до кінця життя – на посаді професора.

Під час вечора пам’яті, приуроченого до 45-ліття від дня смерті Миколи Чайковського, спогади сучасників відомого вченого переплітались з українськими композиціями у виконанні учнів Дрогобицької гімназії імені Богдана Лепкого.

Організатори вечора пам’яті Миколи Чайковського – факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка та викладачі кафедри математики й учні Дрогобицької гімназії імені Богдана Лепкого.

Світлини: Ірини Кузьми Більше фото